Oncologie

Cancerul este un cuvânt care ne sperie, care pare un sfârșit de drum. Noi prin managementul de caz oncologic din cadrul MCM, ne dorim să fie un “început de drum” în care să luptăm împreună coerent și eficient.
În cadrul MCM oncologic oferim consult oncologie și hematologie-oncologica, dar si evaluare și urmărire comorbidități, nutriție oncologică, second opinion oncologic, evaluare psihologică, precum și stabilirea unui plan terapeutic în cadrul unui tumour board și pregătirea dosarului pentru second opinion în străinătate. Evaluarea unui caz complex oncologic sau realizarea de second opinion, necesita de multe ori prezenta unei echipe multidisciplinare, în care fiecare medic isi are rolul lui în stabilirea planului terapeutic final. În același timp, comorbiditățile care implică afecțiunile hepatice, endocrinologice, medicale care trebuiesc echilibrate înaintea inițierii chimioterapiei, precum și afectarea hepatica post tratament oncologic necesita evaluarea specialităților conexe.

Photo of Dr. Andrei Popescu, Clinica Smart, Medic specialist oncologie

Dr. Andrei Popescu

Medic specialist oncologie
Doctorand științe medicale

Serivicii

  • Consultație inițială  Cost: 300 lei
  • Consultație de follow-up  Cost: 200 lei
  • Consultație de second opinion  Cost: 500 lei
Dr. Mara Popescu Jidveian - Medic specialist oncologie, competență nutriție - Clinica Smart

Dr. Mara Popescu Jidveian

Medic specialist oncologie
Competență nutriție

Serivicii

  • Consultație inițială oncologie  Cost: 300 lei
  • Control (Consultație de follow-up) oncologie  Cost: 200 lei
  • Consultație de second opinion oncologie  Cost: 500 lei
  • Consultație nutriție oncologică  Cost: 200 lei
  • Control nutriție oncologică  Cost: 100 lei

Importanta nutriției în tratamentul, recuperarea după terminarea tratamentului oncologic și prevenția bolilor neoplazice:
Asocierea dintre alimentație și boli neoplazice este de mare interes în rândul populației generale. Întrebări despre ce, cât și cum trebuie să mâncam pentru a nu ne îmbolnăvi și cum să ne schimbăm obiceiurile alimentare în cazul unui diagnostic oncologic sau hematologic sunt frecvente.
Oncologia nutrițională se ocupă atât cu prevenția, cât și cu susținerea pacientului în timpul tratamentului, în convalescent și în situațiile paliative.
Din punct de vedere preventiv, nutriția oncologică are ca scop împiedicarea sau întârzierea (în cazul afecțiunilor precanceroase – ex. Polipoza intestinală) apariției bolilor oncologice influențate de regimul alimentar (tumori la nivelul aparatului digestive, neoplasmul de sân etc.).

În cazul pacienților diagnosticați cu boli neoplazice, din cauza bolii, a tratamentului (atât direct cât și prin efectele adverse) apar frecvent sindroame de malnutriție, putând duce pana la casexie neoplazică. Aceste sindroame afectează în mod negativ prognosticul bolii prin apariția bolilor conexe, întârzierii tratamentului, necesitații spitalizării îndelungate a pacienților. Din acest motiv suportul nutrițional adecvat este foarte important pentru a oferi organismului necesarul energetic, cantitatea optimă de micro și macro-nutrimente, astfel încât tratamentul curativ sau paliativ să se poată efectua în condiții ideale.

Pacienții terminali necesită o atenție specială față de alimentație. Aceștia pot prezenta numeroase simptome digestive (greață, vărsături, tulburări de tranzit, probleme de masticație) care împiedică alimentația orală, de aceea este necesară o suplimentare adecvată cu suplimente alimentare sau soluții pentru alimentare parenterală, cât și urmărirea evoluției statutului nutrițional al acestora.