Dr. Mara Popescu

Dr. Mara Popescu Jidveian

Medic specialist oncologie
Competență nutriție
Doctorant științe medicale
Asistent universitar – UMF „Carol Davila” București

Nutriție oncologică
Dr. Mara Popescu Jidveian

Servicii:

  • Consultație inițială oncologie  Cost: 400 lei
  • Control (Consultație de follow-up) oncologie  Cost: 300 lei
  • Consultație de second opinion oncologie  Cost: 500 lei  Trimite dosar medical
  • Consultație nutriție oncologică  Cost: 400 lei
  • Control nutriție oncologică  Cost: 300 lei

Importanta nutritiei in tratamentul, recuperarea dupa terminarea tratamentului oncologic si preventia bolilor neoplazice:
Asocierea dintre alimentatie si boli neoplazice este de mare interes in randul populatiei generale. Intrebari despre ce, cat si cum trebuie sa mancam pentru a nu ne imbolnavi si cum sa ne schimbam obiceiurile alimentare in cazul unui diagnostic oncologic sau hematologic sunt frecvente.
Oncologia nutritionala se ocupa atat cu preventia, cat si cu sustinerea pacientului in timpul tratamentului, in convalescent si in situatiile paliative.
Din punct de vedere preventiv, nutritia oncologica are ca scop impiedicarea sau intarzierea (in cazul afectiunilor precanceroase – ex. Polipoza intestinala) aparitiei bolilor oncologice influentate de regimul alimentar (tumori la nivelul aparatului digestive, neoplasmul de san, etc.).
In cazul pacientilor diagnosticati cu boli neoplazice, din cauza bolii, a tratamentului (atat direct cat si prin efectele adverse) apar frecvent sindroame de malnutritie, putand duce pana la casexie neoplazica. Aceste sindroame afecteaza in mod negativ prognosticul bolii prin aparitia bolilor conexe, intarzierii tratamentului, necesitatii spitalizarii indelungate a pacientilor. Din acest motiv suportul nutritional adecvat este foarte important pentru a oferi organismului necesarul energetic, cantitatea optima de micro si macronutrienti, astfel incat tratamentul curativ sau paliativ sa se poata efectua in conditii ideale.
Pacientii terminali necesita o atentie speciala fata de alimentatie. Acestia pot prezenta numeroase simptome digestive (greata, varsaturi, tulburari de transit, problem de masticatie) care impiedica alimentatia orala, de aceea este necesara o suplimentare adecvata cu suplimente alimentare sau solutii pentru alimentare parenterala, cat si urmarirea evolutiei statusului nutritional al acestora.