Consiliere psihologica

Consilierea psihologica

Consilierea psihologica este o forma de inteventie psihologica orientata spre autocunoastere, optimizare si dezvoltare personala, respectiv adaptarea cat mai eficienta la mediul extern. Are un carater formativ si urmareste sa previna aparitia unor probleme de natura emotionala, cognitiva sau comportamentale.

Cui se adreseaza consilierea psihologica?

  • Consilierea psihologica, se adreseaza tuturor persoanelor, aflate intr-o situatie de impas sau criza, in sfera personala, profesionala sau de familie;
  • Gravidelor sau persoanelor supuse unor proceduri care necesita impregnare mare hormonala;
  • Persoanelor care doresc sa recurca la chirurgie estetica sau proceduri de infrumusetare invazive, pentru a determina daca nevoia de schimbare este una reala sau ascunde nevoi interioare de schimbare;
  • Copiilor si adolescentiilor care pot avea diferite probleme de adaptare scolara sau de relationare si integrare;
  • Parintilor care se confrunta cu greutati in relationarea cu adolescentul sau copilul lor;
  • Adultilor care trec prin perioade dificile, tensionate (presiuni profesionale sau sociale, divort, stres). Membrilor unei familii cu probleme in relationare si comunicare;
  • Persoanelor care au nevoie de sustinere, ori care doresc sa faca schimbari importante in viata lor.

Consilierea pacientului cu diagnostic oncologic

“Diagnosticul de cancer, indiferent de natura acestuia, de varsta sau de structura psihica a persoanei care primeste vestea, are un impact emotional devastator. In momentul respectiv se declanseaza o lupta interna intensa, persoana isi cauta puncte de sprijin in lupta pentru supravietuire, perspectiva persoanei in cauza despre existenta si sensul vietii restructurandu-se radical.

In general socul primirii unei astfel de verdict declanseaza activarea unor mecanisme psihologice disfunctionale, din nevoia persoanei de a se proteja emotional. Unele persoane neaga diagnostic medical adoptand un comportament pasiv sau cauta solutia vindecarii in tratamente “alternative” nevalidate stiintific, alte persoana refuza interventia medicala rapida, exprimandu-si in mod deschis neincrederea sau fruia fata de situatie sau persoanele apropiate. In alte cazuri persoana evita confruntarea cu boala si se izoleaza complet refuzand contactul social, chiar si cu familia sau prietenii.

In ceea ce priveste nevoia acordarii asistentei psihologice, se recomanda ca necesara prezenta in viata persoanei afectate a unui profesionist cu pregatire de specialitate in domeniul comportamentului uman, al evaluarii si al diagnosticarii sanatatii mintale, cu ajutorul caruia pacientul sa lucreze pentru exteriorizarea emotiilor negative asociate cu suferinta si sa redobandeasca echilibrul emotional, atat de necesar pentru vindecarea fizica si prevenirea recidivelor. Este important de stiut, ca de cele mai multe ori, mai ales in urma interventiilor chirurgicale, persoana in cauza se confrunta cu dezechilibre emotionale majore, asociate episodului depresiv major, anxietatii intense, atacurilor de panica sau tulburarilor de somn. Cu ajutor psihologic de specialitate, pacientul este ajutat sa isi recapete increderea in sine si sa redescopere cu pasi mici, dar siguri, acele comportamente pozitive menite sa contribuie decisiv la ameliorarea situatiei.

Psihologul aplica proceduri validate stiintific pentru a ajuta oamenii sa isi schimbe gândurile, emotiile si comportamentele, pentru a dezvolta modele de comportament eficiente in lupta cu boala. Rolul psihoterapeutului este unul activ, atat inaintea interventie chirurgicale, cat si dupa efectuarea acesteia, fiind un suport permanent in viata persoanei afectate si contribuind in mod semnificativ la optimizarea dispozitie afective si activarea resurselor interioare necesare vindecarii”.
Psiholog Ionut Ghiugan

Ionuț Ghiugan - Consiliere psihologică

Ionuț Ghiugan

Psiholog clinician