Despre mine şi despre cartea mea, “Avortul recurent”
Dr. Mihaela Andreescu
Pentru început, aş vrea să spun că povestea mea nu începe cu imaginea unei fetițe care se joacă în copilărie cu păpuși, cărora le face injecții și visează să devină o mare doctoriță… Nicidecum. În copilărie, m-aș fi visat mai degrabă constructor de case sau o mare pianistă. Prin urmare, am cântat la pian vreo 12 ani și am urmat cursurile unui liceu celebru din Galați, Colegiul „Vasile Alecsandri“, profilul matematică-fizică.
Prin liceu, am avut momente când visam să dau la Medicină, dar oscilam destul de mult între asta și multe altele, până când, în clasa a XII-a, tatăl meu a fost diagnosticat cu limfom nonHodgkin și, din acel moment, pentru mine nu a mai existat decât necunoscuta hematologie, transformată într-o redută ce trebuia cucerită cu orice preț.
Am terminat în 1999 cursurile Facultății de medicină de la UMF „Gr.T Popa“ din Iași, iar pe parcursul facultății am încercat să aprofundez toate materiile care erau cumva conectate cu hematologia.
Având o gândire destul de matematică, a trebuit să înțeleg totul la nivel de mecanism patogenic.
Evident că unica opțiune pentru mine la rezidențiat a fost alegerea hematologiei ca specialitate.
În cei 20 de ani de hematologie, nu am vizat vreun grad universitar sau funcții importante și, ca atare, articolele publicate în revistele de specialitate sau proiectele de cercetare elaborate au fost doar o completare firească a actului medical.
Mi-am dedicat viața de medic pacientului. Am renunțat la viața mea personală, de cele mai multe ori, ca să fiu alături de pacienții care aveau nevoie de mine.
Am ajuns să aprofundez această parte mai deosebită a hematologiei, și anume tulburările de hemostază și coagulare în patologia sarcinii cu risc crescut, plecând tot de la experiențe personale, pe care însă nu le voi detalia aici.
Am început prin a vedea paciente cu oprire în evoluție a sarcinii, trimise către mine cu suspiciunea de trombofilie şi – sub presiunea întrebărilor disperate ale acestora și în încercarea de a le ajuta – am căutat răspunsuri dincolo de granițele specialității mele.
Am discutat mereu cu colegii medici din celelalte specialități conexe și am găsit o deschidere extraordinară. Le mulțumesc tuturor care îmi sunt, mi-au fost și îmi vor fi alături și promit să rămân mereu la fel de atentă la fiecare caz în parte.
Cred în tratamentele individualizate și cred că unicitatea fiecăruia impune o abordare în consecință, iar anamneza riguroasă este „fundaţia“ de care tatăl meu, inginer constructor, m-a rugat să nu uit niciodată…
Știu că sunt departe de unde visez că ar trebui să fiu, dar, în același timp, știu că sunt determinată să nu economisesc vreun efort pentru a ajunge acolo. Sunt norocoasă pentru că am alături o familie minunată care crede în mine și mă sprijină necondiționat și care – cel mai important pentru mine – mă acceptă așa cum sunt, cu obsesia mea pentru hematologie.
Plecând de la activitatea desfăşurată în clinică, am simţit nevoia adunării tuturor informaţiilor găsite în ghidurile de specialitate într-un volum denumit Avortul recurent.
Sarcina este un status dinamic, care are la baza evoluției ei mecanisme diferite, pe care organismul le folosește în toate cele trei trimestre. La începutul sarcinii, scopul acestor mecanisme este asigurarea cu succes a instalării statusului de graviditate. Ulterior, scopul se mută pe menținerea sarcinii pe parcursul celor 9 luni de graviditate, urmând că scopul final al acestor mecanisme reglatorii să fie asigurarea ducerii sarcinii la termen și finalizarea ei cu un travaliu eficient.
Mecanismele din sarcina timpurie, care determină instalarea stării de graviditate, diferă de cele necesare menținerii sarcinii și, de asemenea, de mecanismele de care are nevoie organismul pentru un travaliu eficient la termen.
În cartea mea, am încercat să descifrez tainele acestor mecanisme prin prisma hematologului interesat de această patologie complexă, deoarece, în ultimii ani, un număr tot mai mare de cupluri care se confruntă cu diferite complicații ale evoluției sarcinii sau cu tulburări de fertilitate sunt îndrumate către hematolog și, de multe ori, aceste cupluri se agață de noi hematologii, ca de ultima speranță în depistarea cauzelor care duc la astfel de probleme.
Pierderea unei sarcini dorite este un eveniment cu impact negativ asupra vieții ambilor parteneri, iar repetitivitatea acestui eveniment poate determina o anxietate crescută la următoarele sarcini, motiv pentru care cuplurile simt, de regulă, nevoia să înțeleagă motivele pentru care s-a ajuns la această situație.
Majoritatea cuplurilor se află în căutarea unei echipe multidisciplinare de medici, care să supravegheze atent evoluția sarcinii și să le dea sentimentul de siguranță în ceea ce privește aceasta.
Atunci când intervine un avort spontan sau, și mai mult, după unul care se repetă în timp, aceste cupluri apreciază și caută activ o echipă de medici care să asigure un management coerent al unei sarcini ulterioare, o abordare cu caracter multi- și interdisciplinar, dirijată de către medicul curant, cu sau fără tratament specific, dar care să îi confere o stare de certitudine gravidei în ceea ce privește siguranța ei și a fătului pe tot parcursul evoluției sarcinii. Aici intervine Clinica SMART care încearcă să dirijeze coerent cuplurile aflate în căutarea soluţiilor şi a tratamentelor optime.
Din păcate, meta-analizele efectuate până în prezent au evidenţiat că, deși sunt foarte multe cauze care pot fi gestionabile cu tratament pe parcursul sarcinii – așa cum se va vedea și pe parcursul cărții mentionate–, de multe ori, investigațiile suplimentare și tratamentul care rezultă în urma acestor investigații nu modifică mult prognosticul unei viitoare sarcini.
Chiar dacă aceste meta-analizele efectuate de-a lungul anilor nu au evidențiat o îmbunătățire certă a prognosticului sarcinii în caz de investigații extensive ale unor cauze care, ulterior, necesită sau nu intervenții terapeutice, este greu de argumentat împotriva acestei abordări multidisciplinare, care a evidențiat și cauze care au putut fi tratate și sarcina dusă la termen.
Dar cred că, e mai util să vă las să descoperiţi singuri răspunsurile la întrebări în cartea pe care vi-o propun: “Avortul recurent”.
Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul editurii Amaltea.