Leucemia limfocitară cronică

Leucemia limfocitară cronică este un tip de cancer al sângelui și al măduvei osoase (ne referim aici la țesutul din interiorul oaselor late, unde sunt fabricate celulele sanguine și nu la măduva neurologică care se află în canalul vertebral, aceasta fiind o confuzie frecvent întâlnită în practica curentă printre pacienții care se prezintă în serviciul de hematologie).

Citește mai departe

Limfomul Hodgkin

Limfomul Hodgkin este un cancer al sistemului limfatic, parte integrantă a sistemului imun și presupune în multe din cazuri un istoric de infecție cu virusul Ebstein Barr, deși s-au semnalat agregări familiale de pacienți cu această afecțiune.

Citește mai departe

Anemiile

Anemia este prin definiție o scădere a valorii hemoglobinei din sânge.
Există o serie de simptome comune întâlnite în majoritatea tipurilor de anemie: astenie fizică, piele palidă, scăderea rezistenței la efort, dureri de cap, stări de amețeala, mâini și picioare reci, dificultăți de concentrare, irascibilitate, insomnie.

Citește mai departe

Cauze endocrine ale avortului recurent

Avortul se definește ca pierderea spontană a unei sarcini înainte ca fătul (sub 500 gr) să fie viabil.
Avortul spontan recurent (ASR) sau habitual se definește ca pierderea spontană a mai mult de două sau trei sarcini înainte de vârsta gestaționala de 20 săptămâni.
Avortul clinic este pierderea unei sarcini ce a fost anterior evidențiată ecografic ca fiind în uter și care a asociat analize de sarcină pozitive (beta hCG crescut).

Citește mai departe

Diabetul gestaţional – informații generale

Diabetul gestaţional este o formă de diabet zaharat care apare ȋn timpul sarcinii, fiind diagnosticat ȋn trimestrele doi şi trei de sarcină. În cele mai multe cazuri valorile glicemice revin la normal după naştere. Femeile diagnosticate cu diabet zaharat ȋn primul trimestru de sarcină se consideră că au această afecţiune anterior sarcinii (ȋn majoritatea cazurilor diabet zaharat tip 2.

Citește mai departe