În ultimii ani au crescut foarte mult problemele legate de fertilitate, a crescut mult numărul pacientelor care se confruntă cu pierderi de sarcină. Care ar fi cauza acestor probleme?
În primul rând vârsta la care femeile se gândesc în ultimul timp să facă un copil, care este o vârstă avansată, o vârstă la care rezerva ovariană este redusă, o vârstă la care la nivelul ovocitelor apar mutații în structura ADN-ului care pot duce la modificări genetice ale oului format din combinația materialului genetic matern cu cel patern. Pe lângă această cauză sunt multe alte cauze, de la fumat, stres, obezitate, la anomalii uterine, infecții locale la nivel genital, cauze endocrinologice, precum afecțiunile tiroidiene, diabetul, deficitul de fază luteală etc., imunologice, dar și mult incriminatele trombofilii.
Ce este trombofilia de care multă lume a auzit?
Trombofilia nu este o boală. Este un status procoagulant al organismului, status influențat de mulți alți factori cum ar fi hormonali, generali (obezitate, sedentarism, etc.), iar analizele efectuate aiurea de către paciente pot releva niște rezultate pozitive, care de fapt sunt polimorfisme genetice, variante ale normalului, unele cu un risc protrombotic (risc de a face cheaguri de sânge) mai mare sau mai mic decât altele. Rezultatele genetice de multe ori sperie inutil și determină gravidele să efectueze tratamente cu potențiale efecte adverse dar fără impact deosebit asupra evoluției sarcinii. Mereu încerc să transmit pacienților că analizele trebuie efectuate doar la recomandarea unui medic, nu la recomandarea altor paciente care aparent au trecut prin experiențe asemănătoare.
Cum ar trebui să procedeze o pacientă care a pierdut mai multe sarcini?
Indicat ar fi ca pacienta cu avorturi multiple să se adreseze unei clinici care se ocupă de evaluarea potențialelor cauze, fiecare pacientă necesitând de cele mai multe ori o abordare multidisciplinară, o colaborare între ginecolog, hematolog, imunolog, reumatolog, genetician sau cardiolog. Uneori și nutriționistul are rolul lui, pacientele supra sau subponderale fiind predispuse la pierderi recurente de sarcină. Psihologul de asemenea trebuie implicat în această abordare multidisciplinară, stresul prin descărcarea de cortisol fiind unul din factorii care pot influența evoluția normală a unei sarcini.
Autor: Mihaela Andreescu, Medic primar hematolog, Clinica Smart